Situat la jumatatea distantei dintre doua orase principale ale judetului - Targoviste si Titu - intr-un cadru natural adecvat specializarilor pe care le slujeste si purtand o activitate de 120 ani, Liceul Tehnologic Nucet este unul din avanposturile reformei invatamantului initiate de Spiru Haret. Cu o activitate neintrerupta, chiar si in perioada celor doua razboaie mondiale, istoria acestui liceu este o lectie de libertate, demnitate, curaj si mandrie.
Infiintat in 1901, de catre marele om de stiinta Spiru Haret sub aura unui devotament deosebit fata de invatamantul romanesc, Liceul Tehnologic Nucet isi deschide pentru prima data portile la 1 septembrie, in temeiul Legii din 1899, sub titulatura de Scoala Inferioara de Meserii si Agricultura din Nucet. Inclusa in sistemul Ministerului Instructiunii Publice si Cultelor, Hotararea de infiintare a acestei institutii scolare din nevoia agriculturii de a beneficia de "buni gospodari rurali" este publicata in Monitorul Oficial din 29 iulie 1901:
"Nucet (judetul Dambovita). Scola inferiora de agricultura si meserii (dogarie, lemnarie - rotarie)".
Se accepta propunerea facuta de prefectura judetului Dambovita, prin adresa sa, ca statul sa ia asupra sa Scola de dogarie, intretinuta de judet in orasul Tergoviste. Acesta Scola se va trece la Nucet si se va completa cu personalul necesar, pentru predarea lemnariei si a agriculturii practice. Se va inteveni si la ministerul de domenii pentru a ni se ceda o intindere de cel putin 30 hectare din mosia satului Nucet."
Elevii primei promotii provin nu numai din Dambovita, ci si din judetele mai apropiate sau chiar de la capatul tarii : Botosani, Gorj, Ilfov, Muscel, Prahova. dar si din Bucuresti.
Obiectele de studiu sunt : agricultura, botanica, cresterea speciala a vitelor, cultura speciala a plantelor, cunostinte generale despre cultura legumelor si pomicultura, zoologia, aritmetica, geometria, fizica, chimia, geografia, constructiile rurale. Primul director este Alex V. Popeanu.
Cursurile teoretice insumau 600 de ore repartizate in trei ani de studiu. La terminarea scolii, absolventii care obtineau un certificate, aveau obligatia sa presteze ca lucratori, o perioada de practica, fie pe terenul de cultura al scolii, fie la o ferma a statului.
In anul 1919 Scoala Inferioara de Agricultura si Meserii isi schimba titulatura si profilul in Scoala Inferioara de Agricultura din Nucet. Inspectata de o figura distinsa a invatamantului romanesc, Gheorghe N. Costescu, acesta recomanda: " sa se stranga la sfarsitul recoltei colectii cu exemplare din toate plantele agricole existente in camp atacate de insecte si de boli pentru a le arata elevilor si pentru a demonstra concret care sunt consecintele daunatorilor plantelor, legumelor". De asemenea, cere imperativ, cadrelor didactice, sa intocmeasca planuri schema de organizare a lectiilor iar la finele orei de curs sa puna intrebari de verificare.
In anul 1937 unitatea de invatamant agricol devine scoala de Horticultura gradul I; sunt inscrisi 72 de elevi; director H. Culev.
In perioada 1946 - 1948 Scoala sufera o noua metamorfoza si functioneaza sub denumirea de Scoala Medie de Imbunatatiri Funciare Si Piscicultura cu 33 elevi inscrisi, procesul de instuctie si educatie fiind asigurat de 5 cadre didactice.
Din 1960 liceul este organizat in Grup Scolar Agricol cu profiluri de tehnica veterinara si mecanici agricoli.
In perioada 1978 - 1990 unitatea nuceteana de invatamant liceal functioneaza cu mai multe profiluri si meserii:
- profilul agricol cu meseriile: agronom , veterinar, zootehnist;
- profilul industrie alimentara cu meseriile: operator in piscicultura, operator in industria carnii, laptelui si conservelor, operator morarit si panificatie;
- profilul vocational specializarea fotbal;
- scoala profesionala agricola cu meseria mecanic exploatare tractoare si masini agricole.